Ett rike
Det vi kallar svamp är ju egentligen fruktkropparna till olika arter av mycel. De är fantastiska nedbrytare, återvinnare, förnyare och nätverkare.
De har funnits i olika former i 2,4 miljarder år och är varken växter eller djur utan ett eget rike. Relationen mellan växter och svampar gav upphov till biosfären.
Tack vare mycelets unika förmåga kan näringsämnen tillgängliggöras i olika kretslopp. Ett mycelnätverk är en
decentraliserad organism och ett litet mycelfragment kan återskapa närverket. Det är det vi lånar i vår matproduktion. På en hårt pressad planet är svamp ett fantastiskt kretsloppsbaserat livsmedel med sin snabba tillväxt, goda umamismak och viktiga näringsvärden.
Näringsvärde
Sorterna varierar efter säsong men gemensamt för dem är att de innehåller ca 2 g protein per 100 g. De är rika på fibrer och vitaminer som ex folater, men mest utmärkande är dess höga mineral- och spårämneshalter. Särskilt kalium, järn, fosfor, zink, magnesium och selen.
Odlingsformer
Vi odlar matsvamp utomhus under växtsäsongen och inomhus under hela året.
Inne odlar vi i en steril miljö för att undvika kontaminering. Mycelet inkuberas i pelleterad ren vetehalm alternativt i lövträ som pressats och värmebehandlats i 75-85 °C, för att eliminera risken för skadliga bakterier och mögelsporer. Vi tillsätter en liten mängd pelleterad lusern som är en flerårig kvävefixerande baljväxt rik på protein, vitaminer och mineraler.
Ekologin
Vi producerar inget avfall då vi odlar i odlingshinkar istället för plastpåsar. Vi tar ut två - tre skördar per odlingsomgång och svampsubstratet komposteras sen och återgår i skogsträdgårdens kretslopp, som också använder den koldioxid som svamparna producerar för sin fotosyntes.